tekan untuk saya

Tuesday, 29 June 2010

F.R.I.E.N.D.S :)

kali ni xde ape pon nak ckap..hanye pic yang akan menceritakan segalanye..:)






oh tuhan.sangat beruntung saya dapat bertemu dengan semua sahabat2 saya ini..terima kasih banyak.. kalau nak di list kan mmg la tidak tertaip satu2 nama nye..harap maaf ye.. tapi jangan risau..entry kali ini khas dituju kan unt kamu..ya kamu..kamu yang sedang membace ini.. sayang kamu..hehe :)

~noralina razali~

Saturday, 26 June 2010

ROKOK, MEROKOK, PENGOTOR, PENYAKIT, DUIT - BERHENTI!!



meh aku cite sket kisah & pengalaman aku…
sebelum ni ada kawan aku seorg perokok tegar @ heavy smoker..
2 kotak Marlboro besar sehari = 40 batang.. (katanya lah)


nk dijadikan cerita… pd akhir Mei 2007,
aku ajak boyfriend pergi la melawat dia yg kena kanser paru-paru di hospital..

wadnya di tingkat 4… terus aku masuk wad tu…


HALAMAK !!! takutnya aku…masing2 tunggu masa jek…
ada yg dada terbelah…
ada yg leher terbelah..
paip2 pernafasan ni ada yg terus masuk peparu..
ada laa dlm 100++ pesakit sempat laa aku melawat 15-16 pesakit
rata2… nak tunggu masa jek utk ‘dijemput’ semuanya berpunca dr MEROKOK !!!


berhampiran dgn bilik doktor tu…
adalah contoh peparu sebenar yg diambil dari mangsa kanser peparu yg dah meninggal dunia

ada yang tulis

- 10 Tahun = 10 btg sehari
- 10 Tahun = 20 btg sehari
- 10 Tahun = 30-50 btg sehari
- 20 Tahun, 30 Tahun, 40 Tahun, 50 Tahun


kat situ aku tgk keadaan peparu dan mengambil kira kawan aku hisap10 tahun = 20 batang (average)
sekali lagi…

HALAMAK !!!hitam dah peparu die…
terlintas pulak aku..
kadang kadang aku pon terhidu sekali asap rokok yang dia hembus tuh..
dah la boyfriend aku pon rokok jugak..
haishh..cam ne la paru-paru aku pulak..
kebetulan, ada seorg doktor lelaki kat situ..
aku tanya… camne nk bagi orang berenti rokok…
dia kata kena berenti terus…
bulatkan tekat, tetapkan tarikh dan berenti kalau step by step ni hanya berapa % jer yg berjaya

aku turun dr hospital
masuk kereta… amik rokok dlm dashboard kereta boyfriend aku..
terus campak dlm longkang..
sampai laa ke hari ni aku xbagi bf aku merokok dah..

genap 2 tahun

seminggu pertama aku tengok die dah cam org ketagih..
aku tetap bagi dia semangat… lebih2 lagi lepas dia sudah makan…
menggeletar jari2 dia aku tengok…
yer laa… sebelumnya 40 btg sehari…terus berenti…
lepas seminggu, demam teruk dia seminggu
sampai air2 hidung kluar sendiri x terkontrol…
btol2 mcm ketagih…

kat situ baru kita tau dan sedar
dlm diri kita ni ada 1 kekuatan..
bley kata iman la jugak..

Alhamdulillah, sampai hari ni…
dah 2 tahun dia berenti merokok..
dia teringin pun tidak… apatah lagi bau asap rokok
dia benci sgt… dia kata busuk nk mampos…
baru dia sedar patut la dulu masa isap rokok..
aku tak nak dok sebelah dia…hehe..
sekarang dia dah berenti…
kalau terserempak sebelah perokok
muncung mulut die..busuk giler…
hahahhaha

skrg aku rasa dia lagi sihat,
tak batuk2 dah..jari pon x kotor,
kalau dulu kuning2 kuku dia…(eww)
duit pon jimat lagi…

dan die dah x jadi org yg pengotor
dulu suka-suka je buang habuk & puntung merata2…

pastu dia pon dah x jd org yg x reti respek org…
dulu pakai isap ikut dan jek…
main hembus jer asap(perokok2 jgn laa terasa)

antara tips yang doktor kat hospital tu bagi mase dulu tuh…
insyaallah buleh tolong 'stop'kan tabiat merokok tuh..

tipsnya…

1. anggap rokok ni HARAM…
(ada ulama’ kata merokok hukumnya HARAM)
2. lepas makan jgn isap rokok…
apapun, kekuatan hati penting !!!


selamat mencuba dan teruskan beramal !!! hehehehhe

(Di petik dari page orang, di tanam di blog sendiri)



video

~noralina razali~

Wednesday, 23 June 2010

I wish I could just disappear...



Ntah la.. Kali ni betul2 aku maksudkan nya. Huhu.. Masalah oh masalah sampai bila pon kau xpenah nk hilang kan.. Aku yang pening.. Tiap mase yang berlalu.. Tiap saat yg berganti.. Masalah bukan nak hilang.. Bah kan die makin bertambah pulak.. Haiyoo.. Mahu pecah kepala otak kalo ini macam..

Betul ke orang tu cakap aku ni keras hati?? Ye ke?? Ehh.. Ntah la.. Sebab aku memang xtahu perangai aku.. Orang sekeliling jek yang boleh kenal aku.. Tapi mungkin ade betul nye jugak.. Ari tuh pon mase tgok video ni aku tak menangis..(padahal time ni tengah jaga ego depan mama..hikhik..) :)

Ada orang pernah cakap kat aku.. "asyik saya je yang nak kena jaga hati awak.. abis hati saya siapa nak jaga pula??" Huhuhuhu.. Ok lepas ni insyaallah saya akan cuba jaga hati awak ye. Dan hati semua juga..

Cuma saya pon nak awak tahu.. Saya gelak2 luar ni, tapi tak semestinye hati saya tersenyum jugak kn.. Saya senang di luar, tapi hati sakit tak siapa yang tahu kan.. Semua nampak saya tenang, tapi perasaan kecil saya tak siapa yang tahu kan..

Saya banyak bersabar selama ini.. Cuma mungkin silap nya sebab saye bersabar dengan masalah sendiri.. Bukan masalah kita.. Sebab tu awak akan rasa saya ni keras hati.. Dah cukup saya bersabar.. Semua orang buleh kecik hati dengan saya.. Abes saya nak kecik hati dengan siapa pulak?? Semua orang buleh terasa dengan saya.. Abes saya nak terasa dengan siapa pulak?? Betul saya buleh jadi gila macam nie..

Cuba awak bayangkan di tempat saya.. Mula dari form 4.. Tiap2 hari, masalah pasti akan datang mencari saya.. Sampai la ke hari ini.. Cuba awak bayangkan betapa basahnya hati saya sekarang.. Awak mesti tak dapat bayangkan.. Sebab saya tak pernah nak bagitahu masalah saya pada awak.. Cukup la sekadar saya tanggung sorang2.. Saya tak nak susah kan awak..

Masihkah ada orang lagi yang buleh faham aku?? Atau aku harus menghilang macam tu je.. But if I were to die today would anyone miss me?hurmm..

~noralina razali~

Sunday, 20 June 2010

jika aku jatuh hati..

video

Ya Allah..Seandainya telah engkau catatkan
Dia milikku tercipta buatku
Satukanlah hatinya dengan hatiku
Titipkanlah kebahagian antara kami
Agar kemesraan itu abadi
Seandainya engkau takdirkan
Dia bukan milikku
Gantikanlah yang telah hilang
Tumbuhkanlah kembali yang telah patah
Walaupun tidak sama dengan dirinya
Ya Allah Ya Tuhanku
Pasrahkanlah aku dgn takdirmu
Sesungguhnya apa yg telah Engkau takdirkan Adalah yang terbaik buatku
Ya Allah
Engkau saja yg maha mgetahui..

doa dari hambamu..
~noralina razali~

Friday, 18 June 2010

malam pertama kita

Satu hal sebagai bahan renungan Kita...
Tuk merenungkan indahnya malam pertama..
Tapi bukan malam penuh kenikmatan duniawi semata..
Bukan malam pertama masuk ke peraduan Adam dan Hawa..

Justeru malam pertama perkahwinan kita dengan Sang Maut..
Sebuah malam yang meninggalkan isak tangis sanak saudara..

Hari itu... mempelai sangat dimanjakan..
Mandipun...harus dimandikan..
Seluruh badan Kita terbuka....
Tak ada sehelai benangpun menutupinya..
Tak ada sedikitpun rasa malu...
Seluruh badan digosok dan dibersihkan..
Kotoran dari lubang hidung dan dubur dikeluarkan..
Bahkan lubang-lubang itupun ditutupi kapas putih...

Itulah zat Kita....
Itulah jasad Kita waktu itu..

Setelah dimandikan..
Kitapun dipakaikan gaun cantik berwarna putih..
Kain itu ...jarang orang memakainya..
Kerana sangat terkenal bernama Kafan..
Wangian ditaburkan ke baju Kita...
Bahagian kepala.. badan... dan kaki diikatkan..
Tataplah.... tataplah. ..itulah wajah Kita..
Keranda pelaminan... telahpun tersedia..
Pengantin bersanding sendirian...

Mempelai diarak keliling kampung yang dihadiri tetangga..
Menuju istana keabadian sebagai simbol asal usul..
Kita diiringi langkah longlai seluruh keluarga..
Serta rasa haru para handai taulan..
alunan syahdu bersyairkan azan dan kalimah zikir..
Akad nikahnya bacaan talkin....
Berwalikan liang lahat..
Saksi-saksinya nisan-nisan.. yang telah tiba dahulu..
Siraman air mawar.. pengantar akhir kerinduan..
Dan akhirnya.... tiba masa pengantin..
Menunggu dan ditinggal sendirian..
Tuk mempertanggungjawab kan seluruh langkah kehidupan..

Malam pertama yang indah atau meresahkan..
Ditemani rayap-rayap dan cacing tanah..
Di kamar bertilamkan tanah..

Dan ketika 7 langkah telah pergi.....
Sang Malaikat lalu bertanya..
Kita tak tahu apakah akan memperoleh Nikmat Kubur...
Ataukah Kita akan memperoleh Siksa Kubur.....
Kita tak tahu...Dan tak seorangpun yang tahu....


sekadar renungan bersama..:)
~noralina razali~

Tuesday, 15 June 2010

JERAWAT!!!!



JERAWATTT?? Arghhh tidak!!!! Jerawat atau bahasa kampung die 'acne'. Sering dikatakan musuh utama cik akak.. Ye ke? Tapi rasa nye macam musuh untuk cik abang je jgak.. Betul x?nghe~


Diantara asbab jerawat timbul :
  • Kadar hormon 'androgen' yang meningkat lebih2 lagi semasa baligh.
  • Keturunan.
  • Kadang2 sebab terlebih stress juga. Dia akan menyebabkan penghasilan minyak dan sebum dikulit bertambah.
  • Keadaan persekitaran yang berhabuk, berminyak, dan ber'bacteria'..
  • Alat2 make up, pakaian ketat yang menutup liang saluran minyak pada kulit.(Jaga-jaga kepade sape2 yang suke sangat pinjam baju adik mereka tu ye..)


Langkah mengatasinya :
  • Antara waktu wajib untuk mencuci muka : awal pagi dan sebelum tidur.
  • Kurangkan penggunaan minyak rambut dan basuh rambut selalu.
  • Gunakan pakaian yang ringan dan tidak ketat. :)
  • Elakkan stress @ tenangkan minda.
  • Amalkan pemakanan seimbang. Lebihkan sayur2an dan buah2an.
  • Kerapkan basuh tangan.
  • Gunakan krim anti jerawat yang tidak menutup liang. Ada 2 solution terbaik 'salicylic acid' atau 'benzoyl peroxide'. Cari ubat jerawat yg ada tulis antara 2 ni.
  • Guna pencuci muka yang lebih kepada air bukannya minyak.

Makna di sebalik posisi jerawat anda :

Dahi :
suhu badan yang tinggi, peredaran darah yang tidak baik, minda dan badan terlampau letih. Selalunya orang ini bersikap baran.

Hidung :
masalah pada tulang belakang, sistem panghadaman tidak normal, boleh juga dikaitkan dengan sistem peranakan.

Dagu :
fungsi buah pinggang atau sistem endocrine yang terjejas.

Pipi kiri :
berkaitan dengan hati.

Pipi kanan :
berkaitan paru-paru yang tidak berfungsi dengan baik.

Badan :
sistem perkumuhan yang bermasalah, sembelit.


Kesimpulannya, islam itu merangkumi semua.

1. Cuba fikir2 kan salah satu kebaikan islam menyuruh umatnya berpakaian longgar ni kan.. Macam yang dah nyatakan kat atas 'pakaian yang ketat akan menutup liang kulit kita'.. :)

2. Islam juga telah menetapkan solat wajib 5 kali sehari semalam, dan waktu nya telah ditetapkan oleh Allah dengan sgt baik dan teratur. Setiap kali sebelum solat kita wajib lah menyucikan diri terlebih dahulu dengan mengangkat wuduk. Rukun wuduk ke-2 telah jelas menyuruh kita meratakan air ke seluruh muka. Yang mana antara langkah2 mengatasi masalah jerawat ni tadi. :)

3. Islam juga telah mengajar kepada kita alunan ayat2 alQuran dan zikir2 munajat yang sememangnya menjadi penenang kepada hati. Agama Allah ini juga banyak menekan kan sifat bersabar dalam kehidupan yang mana boleh mengelakkan stress. :)

4. Kebersihan itu sebahagian dari iman. Ia sentiasa mengajar kita untuk mencintai kebersihan. Dan salah satu asas menjaga kebersihan ialah 'mencuci tangan'. :)




~tamat entry kali ini~

*sebenanya idea ni datang sebab sekarang ni muka memang tengah kaw2 je naik jerawat nie..haishhh..=_="*

jerawat oh jerawat..nape la tumbuh kat muka aku ni?nape x pergi je kat muka si pembaca entry ni..hehehe..jangan marah haaa...:p

~noralina razali~

Saturday, 12 June 2010

kenapa kena tongkat fatimah??

ermm..nape aku pilih name tongkat fatimah ni jadi name blog erk??
owh..sbenanye die merujuk kepada 2 minuman kesihatan yg dah mmg popular tuh..


bile digabungkan....


POOOMM!!!

jadi la die 'TONGKAT FATIMAH'

untuk laki-laki bley..unt perempuan pon bley..*universal la ni agaknye* :)


pstt.. alkisah sumber name ni sbenanye dicilok dari name group mase gah join kem motivasi kat ILDAS. mase tu zaman kanak2 lagik.. form 3 kalo xsilap(kire kecik la lagi knkn). rindu sgt ngn semua kwan2 skola. skrg masing2 dah bwak hal masing2. aku doakn sgt smoge smua berjaye mendapat kejayaan hidup dunia dan akhirat.. aminnn~

sebagai penghibur hati meh kite same2 dgr lagu ni..




video

note: kepada pencipta nama tongkat fatimah ni, harap halal kn name ini ye..:)

~noralina razali~

Friday, 11 June 2010

buah cempedak diluar pagar



buah cempedak diluar pagar..
ambil galah tolong jolok kan..
saya budak baru belajar..
kalo salah tolong tunjukkan..







salam kenal dari budak baru.. :)