tekan untuk saya

Saturday, 26 June 2010

ROKOK, MEROKOK, PENGOTOR, PENYAKIT, DUIT - BERHENTI!!



meh aku cite sket kisah & pengalaman aku…
sebelum ni ada kawan aku seorg perokok tegar @ heavy smoker..
2 kotak Marlboro besar sehari = 40 batang.. (katanya lah)


nk dijadikan cerita… pd akhir Mei 2007,
aku ajak boyfriend pergi la melawat dia yg kena kanser paru-paru di hospital..

wadnya di tingkat 4… terus aku masuk wad tu…


HALAMAK !!! takutnya aku…masing2 tunggu masa jek…
ada yg dada terbelah…
ada yg leher terbelah..
paip2 pernafasan ni ada yg terus masuk peparu..
ada laa dlm 100++ pesakit sempat laa aku melawat 15-16 pesakit
rata2… nak tunggu masa jek utk ‘dijemput’ semuanya berpunca dr MEROKOK !!!


berhampiran dgn bilik doktor tu…
adalah contoh peparu sebenar yg diambil dari mangsa kanser peparu yg dah meninggal dunia

ada yang tulis

- 10 Tahun = 10 btg sehari
- 10 Tahun = 20 btg sehari
- 10 Tahun = 30-50 btg sehari
- 20 Tahun, 30 Tahun, 40 Tahun, 50 Tahun


kat situ aku tgk keadaan peparu dan mengambil kira kawan aku hisap10 tahun = 20 batang (average)
sekali lagi…

HALAMAK !!!hitam dah peparu die…
terlintas pulak aku..
kadang kadang aku pon terhidu sekali asap rokok yang dia hembus tuh..
dah la boyfriend aku pon rokok jugak..
haishh..cam ne la paru-paru aku pulak..
kebetulan, ada seorg doktor lelaki kat situ..
aku tanya… camne nk bagi orang berenti rokok…
dia kata kena berenti terus…
bulatkan tekat, tetapkan tarikh dan berenti kalau step by step ni hanya berapa % jer yg berjaya

aku turun dr hospital
masuk kereta… amik rokok dlm dashboard kereta boyfriend aku..
terus campak dlm longkang..
sampai laa ke hari ni aku xbagi bf aku merokok dah..

genap 2 tahun

seminggu pertama aku tengok die dah cam org ketagih..
aku tetap bagi dia semangat… lebih2 lagi lepas dia sudah makan…
menggeletar jari2 dia aku tengok…
yer laa… sebelumnya 40 btg sehari…terus berenti…
lepas seminggu, demam teruk dia seminggu
sampai air2 hidung kluar sendiri x terkontrol…
btol2 mcm ketagih…

kat situ baru kita tau dan sedar
dlm diri kita ni ada 1 kekuatan..
bley kata iman la jugak..

Alhamdulillah, sampai hari ni…
dah 2 tahun dia berenti merokok..
dia teringin pun tidak… apatah lagi bau asap rokok
dia benci sgt… dia kata busuk nk mampos…
baru dia sedar patut la dulu masa isap rokok..
aku tak nak dok sebelah dia…hehe..
sekarang dia dah berenti…
kalau terserempak sebelah perokok
muncung mulut die..busuk giler…
hahahhaha

skrg aku rasa dia lagi sihat,
tak batuk2 dah..jari pon x kotor,
kalau dulu kuning2 kuku dia…(eww)
duit pon jimat lagi…

dan die dah x jadi org yg pengotor
dulu suka-suka je buang habuk & puntung merata2…

pastu dia pon dah x jd org yg x reti respek org…
dulu pakai isap ikut dan jek…
main hembus jer asap(perokok2 jgn laa terasa)

antara tips yang doktor kat hospital tu bagi mase dulu tuh…
insyaallah buleh tolong 'stop'kan tabiat merokok tuh..

tipsnya…

1. anggap rokok ni HARAM…
(ada ulama’ kata merokok hukumnya HARAM)
2. lepas makan jgn isap rokok…
apapun, kekuatan hati penting !!!


selamat mencuba dan teruskan beramal !!! hehehehhe

(Di petik dari page orang, di tanam di blog sendiri)



video

~noralina razali~

2 comments: